Tips på bästa sättet att gå i pension tidigt

Tips på bästa sättet att gå i pension tidigt

Att kunna pensionera sig medan man fortfarande är så ung att man har många år på sig att resa, eller vad man nu ser fram emot att göra, är en dröm för många. Men pensionen blir lägre ju tidigare vi väljer att pensionera oss så det är en balansgång det är fråga om. Här kommer vi att ge några tips på hur du kan hantera övergången från en fas till annan, på bästa sätt!

Skaffa dig ekonomisk överblick

Om du inte redan har bra koll på din ekonomi är det hög tid att skaffa sig det innan du börjar planera för pensionen. Om du inte redan har så mycket pengar att du kan spara varje månad och om din inkomst minskar när du slutar jobba måste du sänka dina utgifter. Genom att följa upp vart pengarna egentligen går ser du vilka utgifter du kan skära ner på utan att förlora i livskvalitet.

Börja spara i god tid

Om det fortfarande är ett bra tag kvar tills du går i pension är det en bra idé att börja spara. Ett privat pensionssparande i fonder kan göra mycket stor skillnad i långa loppet. När det gäller pengar som du inte kommer att behöva inom ett par år behöver du inte oroa dig så mycket för hur börsen utvecklas. Lågkonjunkturer kommer och går!

Byt till ett billigare boende innan pensionen

Har du möjlighet att byta från ett större boende till ett mindre som är billigare är det bra att göra det så snart som möjligt och spara mellanskillnaden i fonder så att de kan växa. Du kanske har möjlighet att flytta ut till sommarstugan när du går i pension och kan sälja boendet i stan? Eller sälja en bostadsrätt för att bo i en hyresrätt? Även om du får en högre månadskostnad för boendet i en hyreslägenhet kan det vara en bra idé sälja om du kan göra en ordentlig vinst på bostaden. Att hyra ut en del av bostaden kan ge ett välkommet tillskott samtidigt som det skapar samhällsnytta.

Fortsätt jobba deltid

Ett bra sätt att gå i pension tidigt är att fortsätta jobba, men mindre än tidigare. Då kan du behålla samma inkomst som förut eller till och med få mer pengar att röra dig med, tack vare pensionen. Att trappa ner på arbetet istället för att sluta helt är dessutom bra för den som är rädd för att bli av med sitt sociala nätverk.

Planera för sysslolöshet

Har du planerat vad du ska använda tiden till när du gått i pension? För de flesta är det inga problem att hitta på aktiviteter men för en och annan innebär pensionen en plötslig sysslolöshet som inte är så rolig. Det kan helt enkelt vara en bra idé att tänka kreativt kring utvecklande och roliga aktiviteter som man kan börja ägna sig åt direkt efter den sista arbetsdagen.

Utnyttja det faktum att du har gott om tid

När man är mitt uppe i arbetslivet har man sällan tid att alltid leta efter det billigaste alternativet. Som pensionär får du mer tid att leta extrapriser och laga mat från grunden istället för att äta lunch ute. Du kan alltså hålla samma kvalitet om du har mer tid till ditt förfogande, trots att du får mindre pengar varje månad.