Låna utan säkerhet

Lån utan kontantinsats Vad innebär begreppet utan säkerhet? Att låna utan säkerhet är ett begrepp som hörts mycket den senaste tiden och många undrar nog för visso vad begreppet faktiskt innebär i praktiken. Ett lån utan säkerhet innebär inte att det är osäkert för dig som låntagare utan tvärtom, om något. Begreppet säkerhet handlar om bankens lånevillkor. Ofta vid större lån såsom bostadslån så tar banken säkerhet i form av en kontantinsats på villan som gör att banken äger en del av bostaden och kan ha det som trygghet om något skulle påverka återbetalningsmöjligheterna.

Lånevillkoren som kommer tillföljd av att låna utan säkerhet är alltså inte en risk för dig som låntagare utan mer en chansning för banken i sig. Fördelen med privatlån utan säkerhet? Fördelen med att ta ett lån utan säkerhet är att begränsningarna är färre samtidigt som chansen till en låg ränta och bra lånevillkor kvarstår. Många tror att räntan på lån utan säkerhet nödvändigtvis måste vara skyhög, men så är dock inte fallet. En bank kan bevilja ett lån utefter andra kriterier, såsom inkomst, privatekonomi och kreditvärdighet utan att ta en ”deposition” som trygghet.

Vissa banker erbjuder dig nästintill samma lånevillkor som på ett bostadslån, fast utan säkerhet. Allt är relativt och många kriterier är av vikt när det kommer till att beviljas ett lån. Viktigt att ha i åtanke när man lånar utan säkerhet är att ha koll på vad man kan förvänta sig. Man bör ha koll på vilken ränta som är rimlig, vilken återbetalningstid som är lämplig och vilken månadskostnad som är passande. Är man osäker rekommenderar vi alltid att jämföra lån hos olika lånegivare innan man tecknar ett lån. Better safe than sorry. Vad händer om banken ger dig avslag? Anser banker att din kreditvärdighet är för låg? Tycker banker att din inkomst inte är tillräcklig? Ger banker dig avslag på ditt privatlån?

Det finns lösningar för alla. För dig som redan innehar för många krediter kan det vara värt att ansöka om ett samlingslån. Vänd dig till din närmsta bank och rådfråga om eventuella möjligheter. Ett samlingslån kan du få hos dem allra flesta lånegivare, dock med varierande lånevillkor. Lånevillkoren som är bra för samlingslån och med en rimlig ränta finns hos vissa få banker och därför rekommenderar vi återigen att jämföra ordentligt innan du tecknar ett samlingslån. Sträva alltid efter att få dem allra bästa lånevillkoren!