Funderar du på att låna pengar snabbt

Låna pengar snabbt

Har du hamnat i en situation där det är bråttom att få pengar? Det finns ett stort antal långivare som specialiserat sig på smslån, mikrolån och andra snabblån. Själva ansökningsproceduren tar inte mer än några minuter, beskedet om du blivit beviljad lånet eller inte får du direkt och sedan har du pengarna på ditt konto redan samma dag eller efter upp till två bankdagar. Tar det längre tid än så är det helt enkelt inte fråga om ett snabblån.

Den främsta anledningen till att du kan låna pengar så här är att kreditprövningen görs automatiskt. Kreditupplysningsföretagen hämtar information om din ekonomiska situation i register som finns digitalt.

Är snabblån dyra?

Många snabblån är högkostnadskrediter. Med det menas att räntan är minst 30 % högre än referensräntan som Riksbanken sätter. Räntan kan se helt ok ut, men när man räknar ut lånets effektiva ränta tas även avgifterna med. Uppläggningskostnaden för ett lån behöver inte vara lägre bara för att du lånar ett lågt belopp. Det innebär att kostnaden blir högre i relationen till beloppet du lånar än när du ansöker om ett större belopp. Man kan också säga att du betalar extra för att kunna få pengar direkt in på kontot. Det är lite som att åka taxi, om du gör det varje dag blir det fasligt dyrt, men om du gör det någon gång ibland är det värt den extra kostnaden.

Utnyttja att det är en konkurrensutsatt marknad och jämför lån

Marknaden för dig som behöver låna pengar snabbt är starkt konkurrensutsatt. Det innebär att du mer eller mindre kan välja och vraka mellan olika erbjudanden.

Så här kan det gå till att teckna ett snabblån:

  • Jämför lån på de belopp och med den återbetalningstid du vill ha
  • Välj ett erbjudande som ser bra ut och signera ansökan med BankID
  • Kontrollera räntan i de anbud du får, den kan vara annorlunda än exempelräntorna på långivarnas sajter
  • Godkänn lånet

När du jämför lån från flera olika banker och långivare sparar du tid och energi. Dessutom så drar du inte på dig lika många kreditupplysningar som när du på egen hand begär in anbud.

Även privatlån kan vara snabblån idag

Med privatlån brukar man mena lån avsedda för privat konsumtion där det inte krävs någon säkerhet och beloppen är lite högre än när det gäller klassiska snabblån. Därmed inte sagt att det måste ta längre tid att få pengarna. Ett privatlån kan alltså vara ett bra alternativ för dig som behöver låna pengar snabbt. Ett privatlån kan du använda till vad du vill och det passar som handen i handsken om du till exempel plötsligt fått problem med bilen och vill reparera den direkt innan något ännu värre händer med den.

Låna pengar snabbt och gör en bra affär

Många förknippar snabblån med tråkiga situationer, oförutsedda problem som måste lösas. Men att låna pengar snabbt kan också innebära att du får möjlighet att utnyttja ett riktigt bra erbjudande och att du därmed sparar pengar! Eller att du kan köpa något som du sedan kan sälja med förtjänst.

Har du tagit för många snabblån?

Även om snabblån är en attraktiv tjänst är det lätt att låna lite för mycket. Det kan också vara så att du verkligen behövt låna pengar snabbt och inte hunnit med att jämföra lån innan. Då kan du behöva acceptera att räntorna är ganska höga. I det läget finns det faktiskt en riktigt smart sak du kan göra! Du kan samla lån och krediter genom att ta ett så kallat samlingslån. Samlingslån kallas även för omstartslån, och man kan säga att det är ett blancolån med ett specifikt syfte. Det är ett lån som du använder till att betala av alla små lån du har. Samlingslånet har bättre ränta och det är även mer praktiskt att bara ha ett lån att betala tillbaka på.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån som beviljats utan att du behöver en säkerhet, alltså en pant för lånet. Lån utan säkerhet är en vanlig synonym till begreppet blancolån. För att beviljas ett blancolån måste du uppfylla vissa grundkrav samt godkännas i en kreditprövning. Långivarna kan ha olika krav på dig som låntagare, precis som räntan och andra villkor kan variera. För att hitta det bästa lånet är det därför extra viktigt att jämföra blancolån innan du bestämmer dig.

Ett blancolån är det bästa lånet om du inte har något som kan lämnas i pant. Idag är det ganska ovanligt att ansöka om lån där det krävs en pant. Det är endast vid bolån och lån till bilar och båtar det du lånat till ges som säkerhet. Att låna pengar med låg ränta brukade tidigare innebär att du var tvungen att ha en borgenär eller en säkerhet för lånet men idag finns det så många aktörer på lånemarknaden att du kan låna pengar med låg ränta genom att teckna ett blancolån.

Bästa lånet på marknaden – blancolån

Privatlån är ett klassiskt exempel på blancolån. Förutom att det är fråga om lån utan säkerhet är det också lån som du kan bli beviljad utan att du behöver uppge vad du ska använda pengarna till, det är helt och hållet upp till dig. Privatlån är en bred kategori som används för att beskriva lån på allt ifrån några tusen till några hundra tusen.

Smålån

Smslån, snabblån och mikrolån är olika namn på vad som egentligen är samma sak. Det handlar om lån utan säkerhet på mindre belopp som ska återbetalas på kort tid. Pengarna betalas in på ditt kontot direkt efter det att din ansökan beviljats. Det är helt enkelt det bästa lånet för dig som behöver pengar direkt, kanske för att du fått en oförutsedd utgift. Precis som när det gäller de flesta privatlån handläggs denna typ av blancolån automatiskt idag och genom att jämföra erbjudanden kan du låna pengar med låg ränta.

Varför har blancolånen blivit så populära?

Att handlägga lån där det finns en säkerhet med i bilden är ett extra arbete som få långivare är beredda att ta på sig. Säkerheten ska värderas och om lånet sedan förfaller till betalning ska den säljas för ett så bra pris som möjligt. Det handlar helt enkelt om en ganska stor administrativ uppgift. Det är egentligen bara bostadslån och lån till en nyare bil eller större båt som inte är lån utan säkerhet. I dessa fall har det som låntagaren lånat till, rent formellt, långivaren som delägare fram till det att lånet är helt återbetalt.

I och med digitaliseringen av offentliga register har det blivit möjligt att erbjuda lån på väldigt små belopp. En låntagares kreditvärdighet i relation till en specifik kredit eller ett visst belopp kan fastställas på några sekunder tack vare kredititupplysningsföretagen. En helt ny marknad har öppnats tack vare dessa lån utan säkerhet. De skulle ha kostat alldeles mycket i förhållande till sin storlek om inte hanteringen, från ansökan till utbetalning, automatiserats.

Låna pengar med låg ränta till kontantinsatsen

Många lån som inte är blancolån kräver att du har en kontantinsats för att ha en chans att bli godkänd som låntagare och kunna låna pengar med låg ränta. Vid ett bostadsköp behöver du en kontantinsats på 15 % av bostadens värde. Det är naturligtvis bra om du sparat ihop till kontantinsatsen men om du inte har det finns det inga formella hinder mot att använda ett blancolån till kontantinsatsen. Den delen av ditt bolån kommer dock att ha högre ränta och kortare återbetalningstid än resten av lånet.