Finansering till renovering av din lägenhet

Att renovera badrum som köket eller hela lägenheten i sin helhet kan kosta mycket pengar men det är också en insats som gör att vi kan trivas bättre i vardagen. Möjligheten att värdet på din lägenhet/villa stiger även denna i pengar och ören. Möjligheten att via ett lån inför din renovering kunna renovera hela ditt badrum eller kök, eller att kunna uppgradera hemmiljön med helt nya funktioner, anser många att det brukar helt enkelt vara väl investerade pengar! Problemet är att det kan kosta ganska mycket. Då är det en bra lösning att låna till renovering. Inte minst nu när vi har historiskt låga räntor.

Vilken typ av lån ska man ta?

Idag finns det många lån med olika villkor. Till och med helt olika kategorier av lån. Om du ska ta ett lån avsett för privat konsumtion på 20 000 kronor eller mer är ett så kallat privatlån vanligtvis det bästa alternativet. Det är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. Det finns även lån som marknadsförs som renoveringslån. Så länge de är utan säkerhet fungerar de på samma sätt som vanliga privatlån.

Ett alternativ till att ansöka om ett privatlån eller ett renoveringslån är att låna på bostaden. Det kan fungera om belåningsgraden är låg. Det är vanligt att man tar ett bolån med viss marginal för framtida renovering men det kan alltså göras även i efterhand.

Låna inte för lite

Det är bättre att låna så att det blir som du vill ha det istället för att du ska behöva vända och vrida på varenda krona. Om du tvingas välja material eller produkter som du inte gillar kommer du inte att bli lika nöjd, dessutom kanske de inte kommer att hålla lika länge om det inte är av hög kvalitet. Många renoveringsprojekt gör man ju om med några års mellanrum. Priset på en renovering ska sättas i relation till hur länge du har glädje av den. Ett nytt kök kan hålla i 30 år. I det perspektivet är det inte alls så dyrt som det kan kännas med nya skåp och vitvaror.

Det lönar sig att renovera inför visningen, om du planerar att sälja ett hus eller en lägenhet är det ofta en bra idé att fixa till den lite. Det du lägger ner på renoveringen brukar du kunna räkna med att få tillbaka i form av ett högre pris.

Renovera och förbättra driftsekonomin

Att låna till renovering kan faktiskt vara något som betalar sig ganska snabbt genom att det blir billigare att bo i huset. Om du renoverar på ett sätt som påverkar husets värmesystem positivt leder det till lägre uppvärmningskostnader. Att byta ut eller fixa till gamla fönster är ett exempel på en insats som kan ha den effekten. Att lägga om eller isolera taket kan också innebära att du sparar mer varje månad än du betalar i ränta på lånet. Ett annat renoveringsprojekt som ligger i tiden är att ställa i ordning rum som kan användas till uthyrning. Det kan ge en välkommen extra inkomst varje månad.

Väntar du stambyte?

Ett misstag som kan bli väldigt dyrt är att renovera våtutrymmen kort innan ett planerat stambyte. Ett stambyte innebär att badrum och kök renoveras som del av stambytet eftersom golv och väggar måste brytas upp.