Skillnaden mellan långivare samt låneförmedlare

Vad skiljer långivare från låneförmedlare?

  • De senaste åren har en ny typ av aktör tagit sig in på marknaden för lån. De kallas för låneförmedlare och det är ett namn som på ett ganska tydligt sätt förklarar vad det handlar om. En låneförmedlare fungerar som agent som kopplar samman dig som låntagare med en långivare som har den typ av erbjudande som du är ute efter. Det är inte låneförmedlaren utan långivaren som sedan lånar ut pengar om din ansökan beviljas

  • Att låneförmedling blivit en populär tjänst beror på att vi har fått så många långivare att det kan vara svårt och ta mycket tid att på egen hand jämföra lån och leta upp det som har lägst ränta och bäst villkor. Ett annat problem med att jämföra lån från många långivare på egen hand är att du måste godkänna att det görs en kreditprövning varje gång du ansöker om lån. Det är först när kreditprövningen är genomförd som du vet vad du kommer att få för ränta och som du slutgiltigt väljer om du vill acceptera lånet eller inte. Nackdelen med detta är att det inte är bra för dig att det görs många kreditprövningar.
  • UC, det största kreditupplysningsföretaget, sparar information om hur många kreditupplysningar som begärts in om dig och ditt kreditbetyg sänks om det gjorts många prövningar. En låneförmedlare gör bara en kreditprövning och tar sedan in anbud från många olika långivare, ofta mellan 20 och 30 stycken. Du får sedan hjälp med att välja det erbjudande som är bäst för dig.

För- och nackdelar med att vända sig till låneförmedlare

Vi har redan gått igenom vad det är som en låneförmedlare kan hjälpa till med. För att sammanfatta finns det följande fördelar med att låna med hjälp av en låneförmedlare

  • Du sparar tid eftersom du inte behöver jämföra lån på egen hand
  • Du får hjälp med att hitta det bästa lånet
  • Det görs bara en kreditprövning

Finns det även nackdelar med att ta hjälp av en låneförmedlare istället för att ansöka om lån direkt hos en långivare? Vi tycker att fördelarna överväger i de flesta fall men det är några saker som du bör känna till.

Att anlita en låneförmedlare är gratis men den långivare du anlitar, efter ha jämfört lån med en låneförmedlare, betalar en avgift till långivaren. Det kan innebära att långivaren kompenserar genom att ta ut en något högre ränta jämfört med om du lånat direkt av långivaren.

Företag som förmedlar lån står under Finansinspektionens tillsyn

Att använda en låneförmedlare innebär att fasen då du väntar på besked förlängs. Det är ju inte bara en långivare som ska genomföra en kreditprövning och ge ett anbud utan ofta uppemot 40 stycken. Räkna med att det tar en bankdag innan du fått in alla anbud.

Vissa låneförmedlare har kritiserats för att de inte alltid förmedlat kontakt till den långivare som har de bästa villkoren utan till den bank eller det kreditmarknadsinstitut som betalar ut den högsta provisioner. Finansinspektionen har dock ögonen på detta och det verkar som att det inte förekommer längre. Sveriges populäraste låneförmedlare 2021. Jämför olika villkor via kalkylen.